Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Wątróbka smażona po wiedeńsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wątróbka smakuje rewelacyjnie i jest przyrządzona według starodawnej tradycji. Może się skusicie, aby wypróbować ten przepis?

Wątróbka smażona po wiedeńsku

Składniki:

Wątróbka smażona po wiedeńsku

 

  • 800g wątróbki (użyłam drobiowej)
  • 1 szklanka mleka
  • sól

Panierka:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Wątróbka smażona po wiedeńsku

Przygotowanie:

Wątróbka smażona po wiedeńsku
Pomimo, że wątróbki nie soli się przed smażeniem, w tym przepisie - tak się robi.

Wątróbkę należy wymoczyć w mleku - około 30-40 minut. Następnie podroby osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w plastry. Każdy plaster posolić (tak, przed smażeniem) i obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej.

Smażenie:

Wątróbka smażona po wiedeńsku
Wątróbka smażona na maśle jest smaczniejsza.

Wątróbkę należy smażyć na rozgrzanym maśle - z obu stron. (Czas smażenia wynosi około 8-12 minut.)


Tagi:

dania podroby