Sposób przygotowania:
Semifreddo z żurawiną i cappuccino
Żurawinę siekamy niezbyt drobno. Śmietanę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, następnie dodajemy pokrojoną żurawinę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy do podłużnego pojemnika lub silikonowej formy wyłożonej folią spożywczą.
Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do zamrażalnika. Kiedy pierwsza masa się chłodzi, drugą porcję śmietany razem z cukrem ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cappuccino i jeszcze chwilę ubijamy. Masę wykładamy na warstwę z żurawiną, wstawiamy do zamrażalnika.
Po ok. 1 godzinie na wierzchu układamy ciastka lekko je dociskając. Mrozimy ok. 6-8 godzin.
Przed podaniem przekładamy na talerz ciastkami w dół i kroimy.
Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do zamrażalnika. Kiedy pierwsza masa się chłodzi, drugą porcję śmietany razem z cukrem ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cappuccino i jeszcze chwilę ubijamy. Masę wykładamy na warstwę z żurawiną, wstawiamy do zamrażalnika.
Po ok. 1 godzinie na wierzchu układamy ciastka lekko je dociskając. Mrozimy ok. 6-8 godzin.
Przed podaniem przekładamy na talerz ciastkami w dół i kroimy.