Semifreddo z żurawiną i cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Semifreddo można zrobić w dowolnym smaku, więc tak na prawdę kombinacji jest całe mnóstwo, wystarczy tylko trochę chęci.

Semifreddo z żurawiną i cappuccino

Składniki:

Semifreddo z żurawiną i cappuccino

Masa śmietankowo-żurawinowa

Masa cappuccino

  • 165 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cappuccino czekoladowego

Dodatkowo

  • ok. 100 g kruchych ciastek czekoladowych z nadzieniem

Sposób przygotowania:

Semifreddo z żurawiną i cappuccino
Żurawinę siekamy niezbyt drobno. Śmietanę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, następnie dodajemy pokrojoną żurawinę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy do podłużnego pojemnika lub silikonowej formy wyłożonej folią spożywczą.

Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do zamrażalnika. Kiedy pierwsza masa się chłodzi, drugą porcję śmietany razem z cukrem ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cappuccino i jeszcze chwilę ubijamy. Masę wykładamy na warstwę z żurawiną, wstawiamy do zamrażalnika.

Po ok. 1 godzinie na wierzchu układamy ciastka lekko je dociskając. Mrozimy ok. 6-8 godzin.

Przed podaniem przekładamy na talerz ciastkami w dół i kroimy.