Sposób przygotowania:
Letnie wieloowocowe semifreddo w wersji fit
Owoce przebrać, opłukać i osuszyć. Keksówkę ( 22 cm) wyłożyć delikatnie ale dokładnie folią spożywczą. Po każdym użyciu blednera porządnie go umyć.
Warstwa I:
Do dzbanka blendera przełożyć czarną porzeczkę, dodać jogurt i wymieszany cukier z ksylitolem. Zmiksować na gładką masę. Przelać ostrożnie do foremki i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut. Warstwa powinna być lekko zamrożona.
Warstwa II:
Truskawki razem z jogurtem i cukrem brzozowym umieścić w blenderze. Zmiksować na gładko i ostrożnie przelać na warstwę z czarnej porzeczki. Zostawić w zamrażalniku na kolejne 30 minut.
Warstwa III:
Nektarynki pozbawić pestki i wrzucić połówki owocu do blendera ( razem ze skórką). Dodać jogurt i po raz kolejny dokładanie zmiksować. Przelać na drugą warstwę i znów umieścić w zamrażalniku na 30 minut.
Warstwa IV:
Przy przygotowaniu ostatniej warstwy porzeczki należy dokładnie obrać z gałązek i wrzucić do blednera. Dodać jogurt i cukier brzozowy. Zblendować. Ostrożnie wylać na poprzednią masę i odłożyć foremkę na całą noc do zamrażalnika. Kolejnego dnia na 30 minut przed podaniem umieścić foremkę w lodówce ( ułatwi to w znaczny sposób krojenie deseru).
Wyjąć z keksówski, zdjąć folię i udekorować owocami.
Smacznego!
Warstwa I:
Do dzbanka blendera przełożyć czarną porzeczkę, dodać jogurt i wymieszany cukier z ksylitolem. Zmiksować na gładką masę. Przelać ostrożnie do foremki i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut. Warstwa powinna być lekko zamrożona.
Warstwa II:
Truskawki razem z jogurtem i cukrem brzozowym umieścić w blenderze. Zmiksować na gładko i ostrożnie przelać na warstwę z czarnej porzeczki. Zostawić w zamrażalniku na kolejne 30 minut.
Warstwa III:
Nektarynki pozbawić pestki i wrzucić połówki owocu do blendera ( razem ze skórką). Dodać jogurt i po raz kolejny dokładanie zmiksować. Przelać na drugą warstwę i znów umieścić w zamrażalniku na 30 minut.
Warstwa IV:
Przy przygotowaniu ostatniej warstwy porzeczki należy dokładnie obrać z gałązek i wrzucić do blednera. Dodać jogurt i cukier brzozowy. Zblendować. Ostrożnie wylać na poprzednią masę i odłożyć foremkę na całą noc do zamrażalnika. Kolejnego dnia na 30 minut przed podaniem umieścić foremkę w lodówce ( ułatwi to w znaczny sposób krojenie deseru).
Wyjąć z keksówski, zdjąć folię i udekorować owocami.
Smacznego!