Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Kebab wołowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne mięso z grilla...

Kebab wołowy

Składniki:

Kebab wołowy

 

  • polędwica wołowa 1 kg
  • cytryna 4 kawałki
  • na marynatą jogurtową:
  • 15 dag naturalnego jogurtu,
  • 4 łyżki soku cytrynowego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • lub majeranku,
  • sól,
  • pieprz,

 

  • na marynatą cytrynowo-olejową:
  • 200 ml oleju,
  • 4 łyżki soku cytrynowego,
  • 2 cebule,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • lub tymianku,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kebab wołowy
Mięso pokroić w 2-centymetrową kostkę.Przełożyć do dużej miski.Dodać jogurt, sok cytrynowy, oliwą sól, pieprz i rozmaryn lub majeranek.Dobrze wymieszać, odstawić do lodówki na 3-4 godz. lub na noc, Następnie mięso osączyć z marynaty i nakłuć na szpadki.Ułożyć w brytfannie.Grill rozgrzać do wysokiej temperatury.Mięso w brytfannie ustawić bezpośrednio pod grillem.Piec, obracając i smarując marynatą.Czas opiekania zależy od tego, jak dobrze opieczone mięso chcemy podać i od jego rodzaju.Podać z tzatzikami i podgrzanym pod grillem chlebkiem pita.

Tagi:

marynaty