Sposób przygotowania:
Keks z bakaliamiPrzygotowanie:
Do miski wlewamy białka i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno. W trakcie miksowania wsypujemy cukier puder i nadal miksujemy. Dodajemy przesiana make w raz z proszkiem do pieczenia i ostudzona margarynę. Mieszamy, formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy polowe ciasta.
Bakalie- rodzynki, miód, cukier, masło, kakao, przyprawa do piernika wszystko razem wymieszać wlać do rondla i na małym ogniu podgrzewać. Zestawić z gazu i ostudzić, następnie dodać jajka, mleko, mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko. Wymieszać delikatnie mikserem lub łyżką i wsypać bakalie.
Piec około 1 godziny 170 stopni. żurawinę i miks keksowy obsypujemy mąką i wykładamy na ciasto, zalewamy druga polowa ciasta, rozprowadzamy równomiernie i do pieca. Pieczemy kolo 45 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu ciasto studzimy na kratce po około 1-2 godzinach polewamy lukrem i dekorujemy bakaliami .
zbysiowa
lalunia
Super to wygląda w keksie :)