lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Keks z bakaliami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Taki oto pyszny keks będzie na stole wigilijnym. Pięknie wygląda, smakuje wyśmienicie polecam zrobić.

Keks z bakaliami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Keks z bakaliami

Składniki:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • bakalie- rodzynki, żurawina oraz miks keksowy

Dodatkowo:

  • 1 -2 łyżki mąki do oprószenia bakalii

Sposób przygotowania:

Keks z bakaliami

Przygotowanie:

Do miski wlewamy białka i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno. W trakcie miksowania wsypujemy cukier puder i nadal miksujemy. Dodajemy przesiana make w raz z proszkiem do pieczenia i ostudzona margarynę. Mieszamy, formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy polowe ciasta.

Bakalie- rodzynki, miód, cukier, masło, kakao, przyprawa do piernika wszystko razem wymieszać wlać do rondla i na małym ogniu podgrzewać. Zestawić z gazu i ostudzić, następnie dodać jajka, mleko, mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko. Wymieszać delikatnie mikserem lub łyżką i wsypać bakalie.

Piec około 1 godziny 170 stopni. żurawinę i miks keksowy obsypujemy mąką i wykładamy na ciasto, zalewamy druga polowa ciasta, rozprowadzamy równomiernie i do pieca. Pieczemy kolo 45 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu ciasto studzimy na kratce po około 1-2 godzinach polewamy lukrem i dekorujemy bakaliami .

Keks z bakaliami
Do miski wlewamy białka i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno.
Keks z bakaliami
W trakcie miksowania wsypujemy cukier puder i nadal miksujemy.
Keks z bakaliami
Dodajemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia .
Keks z bakaliami
Masło ropuszczamy i studzimy dodajemy do reszty składników
Keks z bakaliami
Formę keksówke wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy połowę ciasta.
Keks z bakaliami
Zalewamy drugą połową ciasta, rozprowadzamy równomiernie i do pieca. Pieczemy kolo 45 minut w 170 stopniach.

Tagi:

keks ciasto