pelargoniab12

pelargoniab12

Szef Kuchni
[Przepisów: 81]

Keks z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Keks z bakaliami - U mnie dzieci lubią jak w cieście jest dużo bakalii

Keks z bakaliami

Składniki:

Keks z bakaliami

 

 

Sposób przygotowania:

Keks z bakaliami
Aby upiec keks z bakaliami trzeba wymieszać (utrzeć) mąkę , masło .Cukier utrzeć z jajkami i zmieszać z masłem i mąką. Dodać pokrojone drobno bakalie i obtoczone w mące bakalie (rodzynki trzeba wcześniej namoczyć i odcedzić) .Dodać skórkę cytrynową, skórkę pomarańczową .Dobrze wszystko wymieszać. Foremkę keksówkę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika. Piec w 180 * C 30 minut . Zmniejszyć gaz tak by temperatura spadła do 160 * C i piec jeszcze 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest dobrze upieczone. Jak by się zaczynało za mocno przypiekać od góry to przykryć folią aluminiową.