Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Keks z bakaliami o smaku amaretto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobry keks z bakaliami, głównie pieczony na Święta Bożego Narodzenia. Idealny dla gości do kawki, czy też herbatki. Ten akurat był przeznaczony do poczęstowania, stąd brak przekroju.

Keks z bakaliami o smaku amaretto

Składniki:

Keks z bakaliami o smaku amaretto

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka wiejskie
  • 160 g mąki tortowej + 1 łyżka do bakalii
  • 50 ml likieru amaretto
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Bakalie:

Posypka:

  • cukier puder wg uznania

Sposób przygotowania:

Keks z bakaliami o smaku amaretto

1.

Keks z bakaliami o smaku amaretto
Wsypanie do miski obu rodzajów cukru oraz włożenie masła

Do miski włożyć pokrojone masło, wsypać cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy, zmiksować.

2.

Keks z bakaliami o smaku amaretto
Dodawanie jajek wiejskich do zmiksowanej masy

Dodawać kolejno po jednym jajku i dalej miksować.

3.

Keks z bakaliami o smaku amaretto
Dosypanie mąki, proszku do pieczenia oraz soli

Dosypać mąkę tortową i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli, za każdym razem miksować.

4.

Keks z bakaliami o smaku amaretto
Wymieszanie wszystkich bakalii z łyżką mąki

Do osobnej miski wsypać wszystkie bakalie i wymieszać z łyżką mąki.

5.

Keks z bakaliami o smaku amaretto
Dodanie bakalii do ciasta

Dodać bakalie do zmiksowanego ciasta i wymieszać łopatką.

6.

Keks z bakaliami o smaku amaretto

Wlać mleko i ponownie wymieszać łopatką.

7.

Keks z bakaliami o smaku amaretto

Na końcu wlać likier amaretto i wymieszać.

8.

Keks z bakaliami o smaku amaretto

Ciasto włożyć do foremki ( u mnie akurat aluminiowa, bo keks był przeznaczony do poczęstowania ).

9.

Keks z bakaliami o smaku amaretto

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 1 godzinę.

10.

Keks z bakaliami o smaku amaretto

Wystudzić na kratce.

11.

Keks z bakaliami o smaku amaretto

Upieczony keks można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego !