tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Pikantne guacamole

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Robiłam już klasyczne guacamole, ale to na ostro zdecydowanie bardziej mi smakuje. Polecam osobom, które lubią dobrze przyprawione potrawy.

Pikantne guacamole Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne guacamole

Na pastę

Sposób przygotowania:

Pikantne guacamole
1. Awokado obieramy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Następnie umieszczamy awokado w miseczce i rozgniatamy widelcem (dla ułatwienia możemy pokroić je na mniejsze kawałki).

2. Pomidora płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w drobną kosteczkę (możemy też obrać go ze skórki).

3. Pokrojonego pomidora wrzucamy do miseczki z awokado i łączymy.

4. Na koniec dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy solą himalajską, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym, papryką chilli oraz ziołami prowansalskimi.
Pikantne guacamole
Obrane awokado rozgniatamy widelcem w miseczce.
Pikantne guacamole
Pomidora myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kosteczkę.
Pikantne guacamole
Pokrojonego pomidora wrzucamy do miseczki z awokado i łączymy.
Pikantne guacamole
Na koniec dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy.