Sposób przygotowania:
Świąteczny keks z bakaliami
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy aromat cytrynowe i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, ucieramy na gładkie ciasto.
2. Morele kroimy na mniejsze kawałki i razem ze skórką pomarańczową dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.
3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut i ładnego zrumienienia się, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce.
5. Kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
2. Morele kroimy na mniejsze kawałki i razem ze skórką pomarańczową dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.
3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut i ładnego zrumienienia się, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce.
5. Kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.