Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Świąteczny keks z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo prosty w wykonaniu keks z bakaliami. Pachnący i mięciutki. Pełen suszonych moreli i skórki pomarańczowej. Idealny na świąteczny stół.

Świąteczny keks z bakaliami

Składniki:

Świąteczny keks z bakaliami

Ciasto:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 15 dag moreli suszonych
  • 10 dag skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Świąteczny keks z bakaliami
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy aromat cytrynowe i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, ucieramy na gładkie ciasto.

2. Morele kroimy na mniejsze kawałki i razem ze skórką pomarańczową dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.

3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut i ładnego zrumienienia się, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce.

5. Kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Ciasto można pokroić na około 16 porcji.