Sposób przygotowania:
Kęski kurczaka w sosie truskawkowym z chilli
Kurczaka myjemy, osuszamy kroimy na kawałki na jeden gryz. Kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w rozkłóconym jajku.
Mąkę przesypujemy do reklamówki. Do mąki wkładamy obtoczone w jajku kawałki kurczaka – reklamówkę związujemy i energicznie nią potrząsamy.
Kurczaka wyjmujemy, strzepujemy nadmiar mąki i smażmy na głębokim oleju do zarumienienia tj. po 4-6 minut z każdej strony.
Usmażonego kurczaka odsączamy na ręczniku papierowym odstawiamy. Pozbawione szypułek truskawki przekładamy do blendera – dodajemy czosnek, imbir i chilli i blendujemy na gładki sos.
Tak przygotowany sos przelewamy na patelnie dodajemy najpierw 1 łyżkę cukru i odparowujemy go około 5-8 minut – do momentu kiedy odparowujemy namiar wody.
Sos doprawiamy do smaku (jeśli jest taka potrzeba ) cukrem.
Do sosu wkładamy usmażonego kurczaka i dokładnie go w nim obtaczamy, kurczaka przekładamy na talerz posypujemy makiem i serwujemy, smacznego ; )
Mąkę przesypujemy do reklamówki. Do mąki wkładamy obtoczone w jajku kawałki kurczaka – reklamówkę związujemy i energicznie nią potrząsamy.
Kurczaka wyjmujemy, strzepujemy nadmiar mąki i smażmy na głębokim oleju do zarumienienia tj. po 4-6 minut z każdej strony.
Usmażonego kurczaka odsączamy na ręczniku papierowym odstawiamy. Pozbawione szypułek truskawki przekładamy do blendera – dodajemy czosnek, imbir i chilli i blendujemy na gładki sos.
Tak przygotowany sos przelewamy na patelnie dodajemy najpierw 1 łyżkę cukru i odparowujemy go około 5-8 minut – do momentu kiedy odparowujemy namiar wody.
Sos doprawiamy do smaku (jeśli jest taka potrzeba ) cukrem.
Do sosu wkładamy usmażonego kurczaka i dokładnie go w nim obtaczamy, kurczaka przekładamy na talerz posypujemy makiem i serwujemy, smacznego ; )