Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kęski kurczaka w cieście z raitą miętową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kęski z kurczaka w cieście to fajna propozycja na kolację dla dzieci ale i jako przekąska dla dorosłych na imprezie czy w trakcie domowego seansu filmowego. Szybka, tania i smaczna.

 Kęski kurczaka w cieście z raitą miętową

Składniki:

Kęski kurczaka w cieście z raitą miętową

 

  • 500 gram filetu z kurczaka lub polędwiczek

 

  • Ciasto:
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku
  • mąka różnie ją wchłania, wodę zimną dodajemy do momentu, gdy ciasto będzie mieć konsystencję gęstej

 

  • Raita miętowa

 

  • opakowanie jogurtu naturalnego
  • pół pęczka świeżej mięty
  • odrobinę skórki startej z limonki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1/8 łyżeczki cuminu

 

Sposób przygotowania:

Kęski kurczaka w cieście z raitą miętową
Umytego i osuszonego kurczaka kroimy w kostkę – lekko solimy i pieprzymy i odstawiamy na chwilę. Przygotowujemy raitę miętową – jogurt przekładamy do miseczki. Miętę drobno siekamy dodajemy do jogurtu Razem ze skórką startą z limonki. Jogurt doprawiamy do smaku solą pieprzem, i odrobiną soku z limonki, dodajemy także cumin, wszystko starannie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 10 minut. Przygotowujemy ciasto łącząc wszystkie składniki za pomocą miksera – dodając stopniowo wodę gazowaną tak aby przygotowane ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej , kawałki kurczaka maczamy w cieście i smażymy na gorącym, głębokim oleju po około 3 minuty z każdej strony. Usmażone kawałki kurczaka wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Kurczaka podajemy z raitą miętową lub innym ulubionym sosem np. chilli.