Sposób przygotowania:
Kęski kurczaka w cieście z raitą miętową
Umytego i osuszonego kurczaka kroimy w kostkę – lekko solimy i pieprzymy i odstawiamy na chwilę. Przygotowujemy raitę miętową – jogurt przekładamy do miseczki. Miętę drobno siekamy dodajemy do jogurtu Razem ze skórką startą z limonki. Jogurt doprawiamy do smaku solą pieprzem, i odrobiną soku z limonki, dodajemy także cumin, wszystko starannie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 10 minut. Przygotowujemy ciasto łącząc wszystkie składniki za pomocą miksera – dodając stopniowo wodę gazowaną tak aby przygotowane ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej , kawałki kurczaka maczamy w cieście i smażymy na gorącym, głębokim oleju po około 3 minuty z każdej strony. Usmażone kawałki kurczaka wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Kurczaka podajemy z raitą miętową lub innym ulubionym sosem np. chilli.
marietta