pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kęski z piersi kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

w panierce kukurydzianej z sosem 1000 wysp

Kęski z piersi kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kęski z piersi kurczaka

 

  • piersi z kurczaka 60 dag
  • mleko 150ml
  • 2 jajka
  • płatki kukurydziane 3 łyżki
  • sos sojowy 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielone ½ łyżeczki
  • Sos 1000 wysp:
  • majonez 3 łyżki
  • keczup 2 łyżka
  • papryka ostra ½ łyżeczki
  • cebula prażona 2 szczypty
  • curry 1 szczypta
  • natka pietruszki 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Kęski z piersi kurczaka
Piersi kurczaka myjemy i pozbywamy się wszelkich niedoskonałości. Kroimy w półpaski. Jajko rozbijamy w misce i dokładnie mieszamy z sosem sojowym oraz czarnym pieprzem. Dolewamy mleko, ponownie mieszamy i wkładamy pokrojone piersi kurczaka. Płatki kukurydziane ucieramy w moździerzu tak, aby mniej więcej połowa była sproszkowana. Wymoczone piersi panierujemy w płatkach i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor. Osączamy z tłuszczu i gotowe. Majonez łączymy z keczupem. Przyprawiamy papryką ostra, curry, cebulą prażona oraz bardzo drobno pokrojoną natką pietruszki. Mieszamy i tak przygotowanym sosem polewamy kęski. Można podawać z ulubiona surówką. Smacznego.
Kęski z piersi kurczaka
Składniki na sos łączymy w miseczce i intensywnie mieszamy
Kęski z piersi kurczaka
Pokrojone piersi kurczaka moczymy w jajku i mleku
Kęski z piersi kurczaka
Następnie panierujemy je w panierce z płatków kukurydzianych
Kęski z piersi kurczaka
Smażymy je na złoty kolor na rozgrzanym oleju roślinnym