Sposób przygotowania:
Ketchup z jabłkiem
Pomidory myjemy, nacinamy skórkę na krzyż. Sparzamy wrzątkiem, usuwamy szypułki, obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Przesmażamy przez 3-4 minuty na rozgrzanym oleju. Dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłka oraz pokrojone pomidory. Co chwilę mieszając, smażymy na średnim ogniu przez około 3 godziny. Gdy nasza pomidorowa pulpa będzie już bardzo gęsta, dodajemy cukier i ocet i chwilę razem smażymy. W razie potrzeby nieco wydłużamy czas smażenia. Pomidory dokładnie miksujemy, przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się wszystkich pestek. Ponownie podgrzewamy, dodajemy słodką paprykę, chili, gałkę i sól. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. W razie potrzeby ketchup jeszcze podsmażamy do czasu uzyskania odpowiedniej konstystencji. Ketchup przekładamy do niedużych słoiczków i pasteryzujemy przez 8-10 minut.
tulinez