SUPERPRZEPIS

Muffinki z dynią i jabłkami

  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Muffinki z dynią i jabłkami Więcej zdjęć (5)

Pyszne, jesienne muffinki z dodatkiem dyni oraz jabłek i cynamonu. Idealne na deser dla całej rodziny.

Składniki:

Muffinki z dynią i jabłkami

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (plain flour )
  • 1 duże jajko
  • 300 ml pure z pieczonej dyni (średnio gęste )
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 ml oleju
  • 1 płaska łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • 2 średniej wielkości winne jabłka
  • cukier i cynamon

Sposób przygotowania:

Muffinki z dynią i jabłkami
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodac wszystkie suche składniki. Wymieszać. Następnie dodać pure z dyni, jajko, olej. Wymieszać, by składniki się połączyły i powstało jednolite ciasto.

Jabłka obrać i pokroic w drobna kosteczkę.

Ciasto przelać do silikonowych foremek na babeczki lub umieszczonych w foremce papilotek.

Na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka i posypać je cukrem z cynamonem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 - 40 minut.
Muffinki z dynią i jabłkami
Make wymieszac ze wszystkimi suchymi składnikami
Muffinki z dynią i jabłkami
Dodać pure z dyni, jajko, olej, wymieszać
Muffinki z dynią i jabłkami
Powinno powstać jednolite, średnio luźne ciasto
Muffinki z dynią i jabłkami
Na ciasto nalozyc kawałeczki jabłek, posypać cukrem i cynamonem