Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Babka ziemniaczana z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna tradycyjna babka przygotowana w połowie z ziemniaków surowych i gotowanych, z dodatkiem smażonej kiełbasy piwnej.

Babka ziemniaczana z kiełbasą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babka ziemniaczana z kiełbasą

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana z kiełbasą
Ugotowane i ostudzone ziemniaki utrzeć na tarce o małych oczkach. Ziemniaki surowe zetrzeć na miazgę, jak na placki. Cebulę utrzeć na mus albo zmiksować z połową jajek. Wszystko połączyć, dodać pozostałe jajka, grysik pszenny (kaszę mannę) oraz mąkę pszenną. Masę doprawić solą, czosnkiem pieprzem i dowolnymi ziołami. Wymieszać. W międzyczasie pokroić kiełbasę w kostkę i usmażyć na lekko rumiany kolor - gorącą dodać do masy ziemniaczanej.

Duże naczynie żaroodporne posmarować smalcem, posypać bułką tartą i wylać masę.

Piec 70-90 minut w gorącym piekarniku.

Podawać z dodatkiem jogurtu greckiego, kwaśnej gęstej śmietany albo ketchupu.
Babka ziemniaczana z kiełbasą
Na początku zmiksować pokrojoną cebulę i 2 jajka.
Babka ziemniaczana z kiełbasą
Utrzeć surowe ziemniaki i połączyć z gotowanymi.
Babka ziemniaczana z kiełbasą
Do masy dodać zmiksowaną cebulę, grysik i mąkę.
Babka ziemniaczana z kiełbasą
Usmażyć pokrojoną kiełbasę i gorącą dodać do masy.
Babka ziemniaczana z kiełbasą
Masę przelać do naczynia żaroodpornego i zapiec.