Sposób przygotowania:
Babka ziemniaczana z kiełbasą
Ugotowane i ostudzone ziemniaki utrzeć na tarce o małych oczkach. Ziemniaki surowe zetrzeć na miazgę, jak na placki. Cebulę utrzeć na mus albo zmiksować z połową jajek. Wszystko połączyć, dodać pozostałe jajka, grysik pszenny (kaszę mannę) oraz mąkę pszenną. Masę doprawić solą, czosnkiem pieprzem i dowolnymi ziołami. Wymieszać. W międzyczasie pokroić kiełbasę w kostkę i usmażyć na lekko rumiany kolor - gorącą dodać do masy ziemniaczanej.
Duże naczynie żaroodporne posmarować smalcem, posypać bułką tartą i wylać masę.
Piec 70-90 minut w gorącym piekarniku.
Podawać z dodatkiem jogurtu greckiego, kwaśnej gęstej śmietany albo ketchupu.
Duże naczynie żaroodporne posmarować smalcem, posypać bułką tartą i wylać masę.
Piec 70-90 minut w gorącym piekarniku.
Podawać z dodatkiem jogurtu greckiego, kwaśnej gęstej śmietany albo ketchupu.
kasia900