Kiełbaski w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

wytworne danie kiełbasek w pysznym sosie

Kiełbaski w sosie

Składniki:

Kiełbaski w sosie

 

  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 250 gram kiełbasy drobiowej
  • 1 szalotka
  • 2 kruche jabłka
  • 70 gram masła
  • 200 ml wywaru drobiowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

Kiełbaski w sosie
Doprowadziłam wino do wrzenia,wrzuciłam do niego kiełbaski i gotowałam na maleńkim ogniu 10 minut.Obrałam i drobno posiekałam szalotkę,obrałam jabłka które podzieliłam na ćwiartki.Usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w plasterki.Niewielki kawałek masła stopiłam na drugiej patelni.Wyjęłam kiełbaski z patelni,pozostawiając wino. Usmażyłam kiełbaski na maśle. Wrzuciłam szalotki na patelnię z winem,dodałam jabłka,cukier,wywar,cynamon i resztę masła Doprowadziłam do wrzenia i dusiłam na wolnym ogniu aż jabłka zmiękły a sos zgęstniał.Podawałam z kiełbaskami.