Sposób przygotowania:
Kisiel jeżynowo-żurawinowy :
Owoce wsypać do rondelka .Zalać 2 szklankami wody . Wsypać 4 łyżki cukru i zagotować . Zmniejszyć gaz i gotować 5 minut . W pozostałej zimnej wodzie rozrobić kisiel . Dosłodzić jeśli trzeba wywar z owoców .Wlać kisiel i chwilę gotować mieszając .Przełożyć do kompotierek ( miseczek ), posypać z wierzchu płatkami migdałowymi .
Nie podaje ilości użytego cukru gdyż zależy to od tego na ile słodkie są jeżyny.
Użyłam gotowego kisielu zamiast mąki ziemniaczanej ze względu na barwnik . Jeżyny po zagotowaniu i zaciągnięciu mąka ziemniaczaną są takie lekko sinawe i brzydko wyglądają – a z barwnikiem zawartym w kisielu wszystko jest ok. .
Nie podaje ilości użytego cukru gdyż zależy to od tego na ile słodkie są jeżyny.
Użyłam gotowego kisielu zamiast mąki ziemniaczanej ze względu na barwnik . Jeżyny po zagotowaniu i zaciągnięciu mąka ziemniaczaną są takie lekko sinawe i brzydko wyglądają – a z barwnikiem zawartym w kisielu wszystko jest ok. .
msewka
Babciagramolka
A wiesz że mnie nie przeszkadzają specjalnie .Ale oczywiscie ze można .W tych większych ogrodowych jezynach tak duzo ich nie ma - ale dzikie masz rację .Ale za to te leśnie bardziej aromatyczne .
Tylko trzeba by przetrzeć i dopiero dorzucic żurawinę ,zeby było troche owoców a nie sam kisiel .