Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Kisiel o smaku kiwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kisiel można przygotować zarówno na domowym nektarze, jak i na kupnym soku przecierowym. Głęboki kolor kisiel zawdzięcza dodatkowi barwnika spożywczego.

Kisiel o smaku kiwi

Składniki:

Kisiel o smaku kiwi

 

  • nektar kiwi 500ml
  • skrobia ziemniaczana 40 g
  • woda zimna 1/2 szkl.
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • kiwi 2 małe
  • odrobinka zielonego barwnika

Sposób przygotowania:

Kisiel o smaku kiwi
Aby uzyskać domowy nektar z kiwi wystarczy dojrzałe słodkie i miękkie owoce obrać, zmiksować z wodą w stosunku 1:1, przecedzić (w celu pozbycia się pesteczek) i dosłodzić do smaku.

Nektar owocowy przelać do małego garnka i doprowadzić do wrzenia. W czasie ogrzewania

wcisnąć sok z cytryny. W niewielkiej ilości zimnej wody wymieszać 40g mącczki ziemniaczanej i wlać do wrzącego nektaru szybko mieszając. Kiedy kisiel ponownie zawrze i zgęstnieje, zdjąć garnek z ognia i od razu przelać zawartość do przygotowanych salaterek.

Odstawić kisiel do przestygnięcia, a przed podaniem przybrać plasterkami świeżego kiwi.