Sposób przygotowania:
Kisiel wiśniowy
Wiśnie umyć i usunąć pestki. Przygotować pół litra wody.
Zostawić pół szklanki a resztę wody zagotować, dodając wypestkowane wiśnie oraz dwie łyżki cukru.
W pozostałej wodzie wymieszać dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
Kiedy woda z wiśniami się zagotuje dodać wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
Chwilkę pogotować i wylać kisiel do misek.
Zostawić pół szklanki a resztę wody zagotować, dodając wypestkowane wiśnie oraz dwie łyżki cukru.
W pozostałej wodzie wymieszać dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
Kiedy woda z wiśniami się zagotuje dodać wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
Chwilkę pogotować i wylać kisiel do misek.