Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kisiel z drobnych winogron

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nawet te drobne kwaskowate działkowe winogrona nadają się na kisiel.

Kisiel z drobnych winogron Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kisiel z drobnych winogron

 

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka obranych z szypułek umytych winogron działkowych ( małych , ciemnych )
  • cukier do smaku zależnie od kwaśności winogron ( ja dałam 4 czubate łyżki )
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli niebieskiego barwnika spożywczego
  • kilka kropli czerwonego lub oranżowego barwnika spożywczego

 

Sposób przygotowania:

Kisiel z drobnych winogron
Wsypać do garnuszka winogrona , cukier i zalać wodą ( pół szklanki zostawić do rozrobienia mąki ziemniaczanej ) . Zagotować. Gotować 5 minut na małym gazie . Zabarwić kilkoma kroplami barwników by kolor był podobny do ciemnych winogron . Mąkę ziemniaczaną zmieszać z pozostawioną wodą i wlać do garnka . Zagotować i doprowadzić do zgęstnienia kisielu . Wlać do miseczek i podawać na ciepło lub zimno . Czemu używam barwników ?. Użyłam bo winogrona smaczny wywar o sinym kolorze .Dla tego kisiele i budynie domowe podbarwiam barwnikami spożywczymi .
Kisiel z drobnych winogron
Zgromadzone składniki i można przystąpić do gotowania
Kisiel z drobnych winogron
Zagotować owoce z cukrem i woądą tak by puściły sok a nie rozgotowały się
Kisiel z drobnych winogron
Makę ziemniaczaną rozrobić z wodą i zaciągnąć ugotowany z winogron wywar
Kisiel z drobnych winogron
Kisiel doprowadzić do zagotowania i ogrzewać mieszając aż zgęstnieje

Tagi:

winogrona