pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kiszka ziemniaczana - wersja podstawowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Do masy którą faszerujemy kiszkę możemy dodać cebulkę, mięso mielone, grzybki lub inne składniki uzyskując za każdym razem inny smak kiszki.

Kiszka ziemniaczana - wersja podstawowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kiszka ziemniaczana - wersja podstawowa

 

  • przyprawa do ziemniaków 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 4 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Kiszka ziemniaczana - wersja podstawowa
Jeśli mamy jelito grube przechowywane w soli to całą noc moczymy w zimnej wodzie. Następnie dokładnie myjemy. Ziemniaki trzemy jak na placki. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków. Dodajemy jeszcze mąki ziemniaczanej do zagęszczenia masy oraz roztopiony smalec. Dokładnie mieszamy. Taką masę ziemniaczaną nakładamy do środka jelita grubego. Końce zawiązujemy bawełnianą nitką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 2 godzin w połowie pieczenia, gdy kiszka napęcznieje przedziurawiając ją widelcem. Jest to podstawowa najprostsza wersja kiszki ziemniaczanej.
Kiszka ziemniaczana - wersja podstawowa
Jelito grube jeśli mamy solone noc wcześniej moczymy w wodzie
Kiszka ziemniaczana - wersja podstawowa
Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy przyprawy oraz mąkę
Kiszka ziemniaczana - wersja podstawowa
Masę ziemniaczaną przy pomocy łyżki wkładamy do środka jelita
Kiszka ziemniaczana - wersja podstawowa
Tak przygotowane jelita wstawiamy do piekarnika i pieczemy okolo 2 godzin