Sposób przygotowania:
Kiszka ziemniaczana - wersja podstawowa
Jeśli mamy jelito grube przechowywane w soli to całą noc moczymy w zimnej wodzie. Następnie dokładnie myjemy. Ziemniaki trzemy jak na placki. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków. Dodajemy jeszcze mąki ziemniaczanej do zagęszczenia masy oraz roztopiony smalec. Dokładnie mieszamy. Taką masę ziemniaczaną nakładamy do środka jelita grubego. Końce zawiązujemy bawełnianą nitką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 2 godzin w połowie pieczenia, gdy kiszka napęcznieje przedziurawiając ją widelcem. Jest to podstawowa najprostsza wersja kiszki ziemniaczanej.
przejs
zewa
pacpaw
Tak się składa, że mam w przepisach kiszkę z chili boczkiem :o) Dodam niedługo przepis.