Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Pieczone udka z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie masz czasu na przygotowanie obiadu, szukasz szybkiego w przygotowaniu przepisu, mam coś dla Ciebie. Faszerowane udka kurczaka brzoskwiniami, a to wszystko zapiekane z ziemniakami. Danie idealne na niedzielny obiad.

Pieczone udka z ziemniakami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczone udka z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Pieczone udka z ziemniakami

I

Pieczone udka z ziemniakami

1. Mięso z udek delikatnie rozbijam.
2. Do naczynia wsypuję sól, bazylię, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, ½ łyżeczki czosnku, wlewam jedną łyżkę oliwy z oliwek, mieszam. Marynatą za pomocą pędzelka smaruję mięso z obu stron.

II

Pieczone udka z ziemniakami

3. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, po łyżce żółtego sera układam na każdym kawałku mięsa, następnie kroję w paski brzoskwinie i również układam na każdym kawałku mięsa.

III

Pieczone udka z ziemniakami

4. Mięso zwijam roladki.
5. Ziemniaki obieram, myję, osuszam, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski, wsypuję pozostałą paprykę słodką, czosnek, sól, wlewam oliwę z oliwek, dokładnie mieszam.
6. Ziemniaki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

IV

Pieczone udka z ziemniakami

7. Na ziemniakach układam roladki z udek i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°.

V

Pieczone udka z ziemniakami

8. Danie gotowe, podaję z surówką.
9. Smacznego.