Sposób przygotowania:
Pieczone udka z ziemniakamiI
1. Mięso z udek delikatnie rozbijam.
2. Do naczynia wsypuję sól, bazylię, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, ½ łyżeczki czosnku, wlewam jedną łyżkę oliwy z oliwek, mieszam. Marynatą za pomocą pędzelka smaruję mięso z obu stron.
II
3. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, po łyżce żółtego sera układam na każdym kawałku mięsa, następnie kroję w paski brzoskwinie i również układam na każdym kawałku mięsa.
III
4. Mięso zwijam roladki.
5. Ziemniaki obieram, myję, osuszam, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski, wsypuję pozostałą paprykę słodką, czosnek, sól, wlewam oliwę z oliwek, dokładnie mieszam.
6. Ziemniaki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
IV
7. Na ziemniakach układam roladki z udek i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°.
V
8. Danie gotowe, podaję z surówką.
9. Smacznego.