Sposób przygotowania:
Udka pieczone na ziemniakachI

1. Delikatnie rozbij udka, obierz ziemniaki, umyj je i pokrój na plastry. Cebulę obierz i pokrój w krążki.
2. Na blaszce do pieczenia ułóż pokrojoną cebulę. Na cebuli umieść ziemniaki wymieszane z oliwą z oliwek i drobno pokrojoną papryczką chili (jeśli używasz). Następnie ułóż udka kurczaka na warzywach.
II

3. W misce wymieszaj wszystkie składniki na sos , a następnie natrzyj nimi mięso.
III

4. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Pokrój paprykę zieloną, czerwoną na paseczki, marchewki opłucz wodą, osusz. Następnie umieść wszystkie te warzywa między mięsem na blaszce.
IV
5. Piecz potrawę w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
6. Gdy mięso będzie dobrze przyrumienione, a warzywa miękkie, potrawa będzie gotowa.
7. Podawaj udka pieczone na ziemniakach od razu po wyjęciu z piekarnika, ciesząc się ich aromatem i chrupiącą skórką.
8. Smacznego!
robaczek