Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Udka pieczone na ziemniakach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podniecający zapach pieczonego udka, rozchodzący się po całej kuchni, przyciąga każdego, kto wkracza do tego magicznego miejsca. Złociste i chrupiące ziemniaki, otulone delikatną warstwą oliwy i przypraw, kuszą swym aromatem.

Udka pieczone na ziemniakach

Składniki:

Udka pieczone na ziemniakach

 

  • Składniki:
  • 400 g udek bez kości i skóry
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 cebule
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g marchewek mini
  • Składniki na sos:
  • ½ szk. mleka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pasty pomidorowo paprykowej
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • Sól

Sposób przygotowania:

Udka pieczone na ziemniakach

I

Udka pieczone na ziemniakach

1. Delikatnie rozbij udka, obierz ziemniaki, umyj je i pokrój na plastry. Cebulę obierz i pokrój w krążki.

2. Na blaszce do pieczenia ułóż pokrojoną cebulę. Na cebuli umieść ziemniaki wymieszane z oliwą z oliwek i drobno pokrojoną papryczką chili (jeśli używasz). Następnie ułóż udka kurczaka na warzywach.

II

Udka pieczone na ziemniakach

3. W misce wymieszaj wszystkie składniki na sos , a następnie natrzyj nimi mięso.

III

Udka pieczone na ziemniakach

4. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Pokrój paprykę zieloną, czerwoną na paseczki, marchewki opłucz wodą, osusz. Następnie umieść wszystkie te warzywa między mięsem na blaszce.

IV

5. Piecz potrawę w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
6. Gdy mięso będzie dobrze przyrumienione, a warzywa miękkie, potrawa będzie gotowa.
7. Podawaj udka pieczone na ziemniakach od razu po wyjęciu z piekarnika, ciesząc się ich aromatem i chrupiącą skórką.
8. Smacznego!