Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 400]

Blanszowane frytki z frytkownicy beztłuszczowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Frytki zaraz po wyjęciu w środku są miękkie, natomiast chrupiące z wierzchu, są przyrumienione i szeleszczą w trakcie wysypywania. Wypróbujcie sami!

Blanszowane frytki z frytkownicy beztłuszczowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Blanszowane frytki z frytkownicy beztłuszczowej

 

Sposób przygotowania:

Blanszowane frytki z frytkownicy beztłuszczowej
🔘 Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na długie, równe paski, zaczynając od plasterków o grubości około 1 cm, a następnie pokroić każdy plasterek na proste słupki i włożyć do garnka z wodą. Natomiast w drugim garnku zagotować 1 litr wody z 2 łyżeczkami soli i blanszować surowe frytki przez 2 minuty.

🔘 Blanszowane frytki odcedzić na sicie, przepłukać zimną wodą i poczekać, aż odciekną. Następnie rozłożyć paluszki ziemniaczane na ręczniku kuchennym i dobrze osuszyć. Później surowe frytki włożyć do kosza frytkownicy, spryskać olejem i frytować przez około 30 minut w 180°C. Podczas frytowania wyjąć kilka razy kosz i potrząsnąć frytkami. Gotowe frytki doprawić solą, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i od razu podawać.
Blanszowane frytki z frytkownicy beztłuszczowej
Później frytki włożyć do kosza frytkownicy i spryskać olejem - podczas frytowania kosz z frytkami wyjąć i kilka razy potrząsnąć frytkami.
Blanszowane frytki z frytkownicy beztłuszczowej
Następnie poczekać, aż odciekną i dobrze osuszyć na ręczniku kuchennym.
Blanszowane frytki z frytkownicy beztłuszczowej
W garnku w osolonej wodzie blanszować surowe frytki przez 2 minuty i później przlać je zimną wodą.