Sposób przygotowania:
Blanszowane frytki z frytkownicy beztłuszczowej
🔘 Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na długie, równe paski, zaczynając od plasterków o grubości około 1 cm, a następnie pokroić każdy plasterek na proste słupki i włożyć do garnka z wodą. Natomiast w drugim garnku zagotować 1 litr wody z 2 łyżeczkami soli i blanszować surowe frytki przez 2 minuty.
🔘 Blanszowane frytki odcedzić na sicie, przepłukać zimną wodą i poczekać, aż odciekną. Następnie rozłożyć paluszki ziemniaczane na ręczniku kuchennym i dobrze osuszyć. Później surowe frytki włożyć do kosza frytkownicy, spryskać olejem i frytować przez około 30 minut w 180°C. Podczas frytowania wyjąć kilka razy kosz i potrząsnąć frytkami. Gotowe frytki doprawić solą, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i od razu podawać.
🔘 Blanszowane frytki odcedzić na sicie, przepłukać zimną wodą i poczekać, aż odciekną. Następnie rozłożyć paluszki ziemniaczane na ręczniku kuchennym i dobrze osuszyć. Później surowe frytki włożyć do kosza frytkownicy, spryskać olejem i frytować przez około 30 minut w 180°C. Podczas frytowania wyjąć kilka razy kosz i potrząsnąć frytkami. Gotowe frytki doprawić solą, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i od razu podawać.