Sposób przygotowania:
Kiszona sałata lodowa z kalafiorem i papryką
Przygotować duży słoik z dopasowaną pokrywką - mój ma 2,5 litra pojemności.
Pokroić w szerokie paski albo w zwarte cząstki niewielką główkę lodowej sałaty.
Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. Kalafiora podzielić na niewielkie różyczki.
Warstwami układać w słoiku sałatę i przekładać papryką i kalafiorem. Dokładać przyprawy.
Każdą warstwę zalewać solanką i dość mocno upychać w słoiku.
Wierzch powinien być zalany, nie mogą ponad powierzchnię płynu wstawać kawałki warzyw.
Słoik delikatnie zakręcić nie dokręcając do oporu, aby w trakcie fermentacji gaz miał swobodne ujście.
Słoik wstawić do jakiegoś naczynia, gdzie będzie odpływał kwas.
Po kilku dniach warzywa są gotowe do jedzenia.
Pokroić w szerokie paski albo w zwarte cząstki niewielką główkę lodowej sałaty.
Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. Kalafiora podzielić na niewielkie różyczki.
Warstwami układać w słoiku sałatę i przekładać papryką i kalafiorem. Dokładać przyprawy.
Każdą warstwę zalewać solanką i dość mocno upychać w słoiku.
Wierzch powinien być zalany, nie mogą ponad powierzchnię płynu wstawać kawałki warzyw.
Słoik delikatnie zakręcić nie dokręcając do oporu, aby w trakcie fermentacji gaz miał swobodne ujście.
Słoik wstawić do jakiegoś naczynia, gdzie będzie odpływał kwas.
Po kilku dniach warzywa są gotowe do jedzenia.
demisec