bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

kiszone buraki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

na zdrowie dla każdej damy

kiszone buraki

Składniki:

kiszone buraki

 

  • 3-4 buraki (na litrowy słoik)
  • letnia przegotowana woda
  • skórka z chleba

Sposób przygotowania:

kiszone buraki
Buraki namoczyć przez godzinę i porządnie wyszorować . Pokroić w cienkie plastry lub w paski , włożyć do słoika , dodać kawałek skórki chleba i zalać wodą . Odstawić na 5-7 dni . Po tym czasie zlać zakwas . Buraki można zalać jeszcze raz i po 2 dniach użyć do zupy .





Zakwas jest dobry przy anemii , zapobiega zakrzepom krwi , przeciwdziała rozwojowi bakterii , wspomaga pracę wątroby i nerek .

Najlepiej pić po pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkiem

Tagi:

buraki chleb