teresa13

teresa13

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Kiszone pomidory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczny dodatek obiadowy do dań mięsnych

Kiszone pomidory

Składniki:

Kiszone pomidory

 

  • pomidory średniej wielkości, dojrzałe ,ale twarde
  • korzeń i liść selera
  • korzeń chrzanu
  • 2 czubate łyżki soli na litr wody

Sposób przygotowania:

Kiszone pomidory
Pomidory umyć.Wyłożyć słoiki liśćmi selera, następnie układać w nich pomidory, dodając korzeń selera i chrzanu pokrojony w paski.Zalewać roztworem wody z solą.Kilka dni przechować w ciepłym miejscu, a po fermentacji przenieść do piwnicy lub chłodnej spiżarni.To nasz rodzinny przysmak, a przepis mam od siostry zakonnej.