Sposób przygotowania:
Kiszony barszcz, bardzo prosty
Buraki myjemy i obieramy cienko ze skórki. Kroimy w plastry, wkładamy do kamiennego dużego gara. Dodajemy obrane ząbki czosnku i chrzan. Zalewamy całość wodą a na wierzch kładziemy chleb. Garnek przykrywamy gazą i obwiązujemy sznurkiem żeby nie spadła. Odstawiamy naczynie na kilka dni w ciepłe miejsce. Po ok. 5-7 dniach barszcz powinien być ukiszony. Na wierzchu utworzy się warstwa/kożuszek, który trzeba delikatnie zdjąć a barszcz przecedzić. Można go doprawić solą i cukrem, pić sam, taki surowy albo użyć do przygotowania zupy np. barszczyku do krokietów czy chłodnika. Ja przelewam go do butelek i trzymam w lodówce, ale nie za długo - wypijamy raczej na bieżąco bo zawsze można nastawić świeży.
kalia
MagdaMM
Babciagramolka
Pyza
ja dzisiaj nie wytrzymałam i trochę zrobiłam do popicia obiadu - pyszny!
edytaha
MagdaMM
Edytko, u mnie tez królują grzyby a barszcz czerwony z uszkami robię na życzenie mojej gorszej połowy :):)
ana9