aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Kładzione kluski ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe polane sosem lub tłuszczem

Kładzione kluski ziemniaczane

Składniki:

Kładzione kluski ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Kładzione kluski ziemniaczane
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Do masy wbić jajko, dodać przesianą mąkę, sól i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Następnie przełożyć na zwilżony talerz lub deskę i trzymając naczynie nad wrzącą osoloną wodą, wrzucać formowane na poczekaniu łyżką maczaną każdorazowo w gorącej wodzie podłużne kluseczki. Gotować aż wypłyną na wierzch, odcedzić i podawać zaraz po ugotowaniu polane tłuszczem lub sosem. Świetnie smakują także jako zastępnik zwykłego makaronu do zupy.