Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Klasyczne chipsy domowe - solone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Klasyczne, domowe chipsy to bardzo fajny pomysł na zachciewajkę. Bywa tak że będąc w domu mamy ochotę na coś innego niż zwykle i wtedy polecam chipsy.

Klasyczne chipsy domowe - solone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klasyczne chipsy domowe - solone

 

Sposób przygotowania:

Klasyczne chipsy domowe - solone
Ziemniaki obieramy, myjemy w wodzie. Przy pomocy stróżaka ścinamy z ziemniaków cieniutkie plasterki. Do miski nalewamy wodę i wkładamy ziemniaczane plastry, płuczemy w wodzie do czasu aż woda będzie przejrzysta. Kolejno plasterki dokładnie suszymy np na ręczniku. Rozgrzewamy olej, wrzucamy porcję chipsów i smażymy z dwóch stron na złoto. Podajemy oprószając solą.
Klasyczne chipsy domowe - solone
Etap 1 Ziemniaki obieramy i ścinamy plasterki stróżakiem
Klasyczne chipsy domowe - solone
Etap 2 płuczemy ziemniaki w wodzie do czasu aż będzie przejrzysta
Klasyczne chipsy domowe - solone
Etap 3 osuszamy talarki aby były zupełnie suche
Klasyczne chipsy domowe - solone
Etap 4 smażymy na rozgrzanym oleju na złoto - wyciągamy na sitko