WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Kluski kładzione

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste do zrobienia kluseczki z bardzo podstawowych składników które zawsze są w domu. Można je podać jako samodzielne danie lub dodatek o sosu.

Kluski kładzione Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski kładzione

 

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione

ETAP 1:

Jajka wybić do miseczki i roztrzepać widelcem. Do drugiej miski wsypać mąkę, szczyptę soli. Dolać mleko i roztrzepane jajka. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką. Powinno powstać bardzo gęste ciasto.

W garnku zagotować wodę, osolić. W gorącej wodzie maczać łyżkę metalową, nabierać nią porcję ciasta i wkładać na wodę i tak do skończenia ciasta.

Kluski gotować ok. 8-10 minut w zależności od ich wielkości. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz.


Podawać z masełkiem, skwarkami, twarożkiem lub z sosem mięsnym.

Kluski kładzione
Kluseczki kładzione po ugotowaniu w ososlonej wodzie
Kluski kładzione
Ciasto uformowane w kluski nałożone do wody
Kluski kładzione
Wymieszane w misce ciasto na kluseczki kładzione
Kluski kładzione
Składniki na kluski umieszczone w miseczce