Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1317]

Gulasz wieprzowy z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 320
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To pyszna propozycja na rozgrzewający obiad, który sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale będzie też idealny i podczas świątecznych dni. Kremowy oraz bardzo aromatyczny sos idealnie rozpływa się w ustach z kawałkami mięciutkiego mięsa.

Gulasz wieprzowy z cynamonem

Składniki:

Gulasz wieprzowy z cynamonem

 

Dodatkowo:

Ponadto:

  • 150 ml śmietanki

Opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka mąki pszennej/orkiszowej do zagęszczenia sosu
  • koperek/natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z cynamonem

Mięso:

Gulasz wieprzowy z cynamonem
Można użyć szynki, łopatki, chudego boczku lub mięso pomieszać. Gulasz można również przygotować z mięsa drobiowego.

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące.

Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka.

Gulasz:

Gulasz wieprzowy z cynamonem
Podczas gotowania od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.

Na tłuszczu po mięsie podsmażyć cebulę i czosnek, a następnie dodać do mięsa.

Do garnka wrzucić też listki, ziele angielskie oraz warzywa.

Całość zalać bulionem lub wodą i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.

Po tym czasie gulasz połączyć ze śmietanką oraz mąką uprzednio rozmieszaną w odrobinie płynu z garnka.

Gulasz podgotować aż sos zgęstnieje i doprawić do smaku cynamonem oraz ulubionymi przyprawami.

Można również wmieszać posiekaną zieleninę.