WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pizza z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pizza na cieście drożdżowym, ale smażona na patelni a nie pieczona w piekarniku. Jako dodatki dałam tylko ser żółty, cienką kiełbasę i cebulę.

Pizza z patelni Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pizza z patelni

 

  • Ciasto:
  • 15g świeżych drożdży
  • 2szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 3/4szkl. mleka
  • 1 łyżka oleju
  • Sos:
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1łyżka ketchupu z cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Farsz:
  • 1 cebula
  • 1 pętko cienkiej kiełbasy
  • ok. 150g sera żółtego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pizza z patelni

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier i ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić na 15 minut.

Pozostałe składniki ciasta umieścić w misce, dodać zaczyn i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Kiełbasę pokroić w plasterki i usmażyć. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Ser zetrzeć na tarce. Następnie podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na wielkość małej patelni.

Patelnie nagrzać, posmarować olejem i włożyć ciasto. Piec na małym ogniu pod przykrywką aż spód się zrumieni. Przewrócić. Posmarować sosem przygotowanym z koncentratu, ketchupu, rozgniecionego czosnku i ziół. Rozłożyć cebulę, plasterki kiełbasy i starty ser. Piec kolejne 5 minut pod pokrywką aż ser się roztopi. Wyłożyć na talerz.

Podawać na gorąco.

Pizza z patelni
Pizza z serem i kiełbasą po usmażeniu na patelni
Pizza z patelni
Pizza posypana startym żółtym serem w trakcie smażenia
Pizza z patelni
Plasterki usmażonej kiełbasy i cebula ułożóne na pizzy
Pizza z patelni
Pizza posmarowana sosem pomidorowym na patelni
Pizza z patelni
Rozwałkowane ciasto ułożone na patelni
Pizza z patelni
Wyrośnięte ciasto na pizzę