katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Kluski kładzione w grzybowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kluski można podawać na słodko ze śmietaną albo albo słodkim sosem czy syropem albo z innymi sosami na słono np grzybowym.

Kluski kładzione w grzybowym sosie

Składniki:

Kluski kładzione w grzybowym sosie

 

  • sos:
  • grzyby leśne ok 15 sporych szt
  • cebula 1/2 szt
  • śmietana ok 1 szkl
  • mąka ok 1 łyżka z czubkiem
  • bulion albo woda o 3 szkl
  • sól pieprz
  • ciasto na kluski:
  • jajka 3 szt
  • woda 8-9 łyżek
  • mąka ok 1 1/2 szkl
  • sól

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione w grzybowym sosie
Grzyby obieramy, płuczemy i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Solimy, dusimy ok 8 min, podlewamy bulionem i dodajemy drobno pokrojoną cebulę.

Mąkę rozprowadzamy we wodzie, łączymy ze śmietaną i dodajemy do sosu. Sos doprawiamy do smaku.

Jajka wybijamy i roztrzepujemy widelcem, dodajemy wodę i mąkę. Mąki dodajemy tyle by ciasto było gęste.

Gotujemy wodę w garnku i solimy. Ciasto nabieramy zamoczoną w wodzie łyżką i kładziemy na wrzątek.

Kluski wybieramy łyżką cedzakową po ok 2 min od wypłynięcia(zależy też od wielkości klusek).