LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kluski kładzione wg LIDZIA

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Fajne kluseczki samodzielne lub do dań mięsnych.

Kluski kładzione wg LIDZIA Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski kładzione wg LIDZIA

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione wg LIDZIA
Mąkę z jajem i wodą rozmieszać w miseczce na ciasto średniej gęstości (tak, aby dało nabierać się łyżeczką), posolić je, wyrobić łyżką drewnianą. Zagotować wodę z solą i kłaść/wrzucać na nią małe, kształtne kluski, odrywając je metalową łyżką od ciasta i zsuwając wprost z miseczki do wody. Gdy wszystkie kluski położone, zamieszać, przykryć i powoli ugotować pod przykryciem. Odcedzić, spłukać gorącą wodą i wyłożyć na ogrzany półmisek. Polać tłuszczem. Podawać gorące zaraz po przygotowaniu.
Kluski kładzione wg LIDZIA
Przygotowanie składników do klusek kładzionych.
Kluski kładzione wg LIDZIA
Wyrabianie drewnianą łyżką ciasta na kluski kładzione.
Kluski kładzione wg LIDZIA
Wykładanie ciasta kluskowego na solony wrzątek.
Kluski kładzione wg LIDZIA
Gotowanie klusek kładzionych w osolonym wrzątku.

Tagi:

kluski