Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Kluski kładzione z mąki i ziemniaków

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać ze słoniną, z sosem pomidorowym, z serem, jako dodatek do duszonych mięs i niektórych warzyw np. kwaszonej kapusty smażonej.

Kluski kładzione z mąki i ziemniaków

Składniki:

Kluski kładzione z mąki i ziemniaków

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione z mąki i ziemniaków
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozetrzeć tłuczkiem. Połączyć w misce z mąką, jajem oraz zimnym mlekiem, osolić i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką ciasto, takie jak na kluski kładzione. Na wrzącą osoloną wodę kłaść kluski metalową łyżką, zanurzając ją każdorazowo we wrzątku. Gdy wypłyną pogotować przez chwilę, wybrać cedzakiem i odsączyć. Gorące kluski polać tłuszczem lub lekko wymieszać z kilkoma kawałkami surowego masła Kluski te, można podawać do sosów, obsmażone na rumiano.