Sposób przygotowania:
Kluski kładzione z mąki i ziemniaków
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozetrzeć tłuczkiem. Połączyć w misce z mąką, jajem oraz zimnym mlekiem, osolić i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką ciasto, takie jak na kluski kładzione. Na wrzącą osoloną wodę kłaść kluski metalową łyżką, zanurzając ją każdorazowo we wrzątku. Gdy wypłyną pogotować przez chwilę, wybrać cedzakiem i odsączyć. Gorące kluski polać tłuszczem lub lekko wymieszać z kilkoma kawałkami surowego masła Kluski te, można podawać do sosów, obsmażone na rumiano.
winko49
Termar
Nie to ciasto jest w sam raz, by je po porcji nakładać łyżką..
Ja nawet jak tobię zwykłe kluski kładzione, to ciasto robię tylko trochę gęściejsze niż na lane kluski. Pozdrawiam.