Sposób przygotowania:
Kluski kładzione z serka homogenizowaneg
Wyłożyć serek homogenizowany z opakowań do miseczki, dodać jajka i wymieszać, a następnie wsypać mąkę. Ponieważ serki nie zawsze mają jednakową konsystencję, mąkę trzeba dosypywać porcjami, zmniejszając jej ilość przy serkach gęstych. Masę dokładnie wymieszać łyżką. Kłaść małą łyżeczką kluski do lekko wrzącej, osolonej wody i kilka minut gotować pod przykryciem. Odcedzone polać tłuszczem. Można posypać zrumienioną na sucho tartą bułką i cukrem. Inną odmianę tych najszybszych klusek otrzymuje się przez dodatek do serowego ciasta sporej ilości zielonego kopru lub natki pietruszki. Kluski zielone podaje się na słono. Dla spóźniających się na posiłek należy pozostawić surowe ciasto, bo klusek tych nie można odgrzewać.