LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kluski lane na mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Super mleczna zupka nie tylko dla dzieci, czy osób na diecie.

Kluski lane na mleku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski lane na mleku

 

  • mleko 0,5 l
  • jajo 1
  • mąka 3-4 łyżki
  • sól szczypta
  • cukier do podania

Sposób przygotowania:

Kluski lane na mleku
Jajo starannie roztrzepać z trzema łyżkami mleka i solą. Dodać mąkę. Ciastko silnie wyrobić na jednolitą masę. Do rondelka wlać tyle wody, by przykryła dno, zagotować, dolać mleko i doprowadzić do wrzenia (w ten sposób unikniemy przypalenia). Wlewać ciasto cienkim strumieniem na wrzące mleko, gotować przez ok. 3 minuty. Przelać mleczną zupę do filiżanek, posłodzić do smaku.
Kluski lane na mleku
Roztrzepanie jajka z trzema łyżkami mleka.
Kluski lane na mleku
Dodanie mąki do roztrzepanego jaja z mlekiem.
Kluski lane na mleku
Wylewanie strumieniem ciasta na gotujące się mleko.