nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kluski leniwe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kluski są pyszne z dodatkiem wszelakich sosów, czy też jako dodatek do obiadu przykładowo w zestawie z wszelakimi mięsami i surówką.

Kluski leniwe. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski leniwe.

 

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe.
W jednym naczyniu umieścić biały ser, mąkę i jajko. Zacząć zagniatać ciasto. W trakcie zagniatania dosypać do ciasta przyprawy i dalej zagniatać do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji, które odchodzi od rąk. Odrywać trochę zagniecionego ciasta i formować z niego wałeczek. Z wałeczka kroić nożem pod niewielkim skosem kluski. Kluski wrzucać do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą i wyciągać łyżką cedzakową, gdy wypłyną na powierzchnię.
Kluski leniwe.
Ciasto na kluski podczas zagniatania z dodanymi do niego przyprawami.
Kluski leniwe.
Z dobrze zagniecionego ciasta formować wałeczki,z których będą powstawać kluski.
Kluski leniwe.
Z uformowanych wałeczków z ciasta kroić nożem średniej wielkości kluski.
Kluski leniwe.
Kluski gotują się w lekko osolonej,wrzącej wodzie.