Sposób przygotowania:
Kluski leniwe z masłem i cynamonem
Twaróg przeciskamy przez praskę. Do przeciśniętego twarogu dodajemy jajka, sól, mąkę oraz cukier waniliowy do smaku. Zagniatamy ciasto, podsypujemy delikatnie mąką.
Ciasto dzielimy na porcje, z każdej porcji formujemy wałek i po skosie kroimy nasze leniwe kluski.
Zagotowujemy wodę z solą.
Do gotującej wody wkładamy partiami kluski i gotujemy do chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Po 2 - 3 minutach wyjmujemy łyżką cedzakową.
Polewamy stopionym masełkiem i posypujemy cukrem i cynamonem jak ktoś lubi.
Smacznego.
Ciasto dzielimy na porcje, z każdej porcji formujemy wałek i po skosie kroimy nasze leniwe kluski.
Zagotowujemy wodę z solą.
Do gotującej wody wkładamy partiami kluski i gotujemy do chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Po 2 - 3 minutach wyjmujemy łyżką cedzakową.
Polewamy stopionym masełkiem i posypujemy cukrem i cynamonem jak ktoś lubi.
Smacznego.
lukrowanepierniczki