BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kluski leniwe z masłem i cynamonem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj polecam smaczne kluski serowe zwane kluski leniwe. Polane stopionym masełkiem i posypane cukrem i cynamonem smakują obłędnie.

Kluski leniwe z masłem i cynamonem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kluski leniwe z masłem i cynamonem

 

  • twaróg półtłusty 500 g,
  • jajka 2,
  • mąka około 3/4 szkl + do podsypania,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • cukier waniliowy 3 łyżeczki,
  • dodatkowo;
  • masło do polania,
  • cynamon,
  • cukier,

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe z masłem i cynamonem
Twaróg przeciskamy przez praskę. Do przeciśniętego twarogu dodajemy jajka, sól, mąkę oraz cukier waniliowy do smaku. Zagniatamy ciasto, podsypujemy delikatnie mąką.

Ciasto dzielimy na porcje, z każdej porcji formujemy wałek i po skosie kroimy nasze leniwe kluski.

Zagotowujemy wodę z solą.

Do gotującej wody wkładamy partiami kluski i gotujemy do chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Po 2 - 3 minutach wyjmujemy łyżką cedzakową.

Polewamy stopionym masełkiem i posypujemy cukrem i cynamonem jak ktoś lubi.

Smacznego.
Kluski leniwe z masłem i cynamonem
Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków
Kluski leniwe z masłem i cynamonem
Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto podsypując mąką
Kluski leniwe z masłem i cynamonem
Z ciasta formujemy wałek i po skosie kroimy nasze kluski leniwe
Kluski leniwe z masłem i cynamonem
Kluski wkładamy do gotującej się wody lekko osolonej
Kluski leniwe z masłem i cynamonem
Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody ,wyjmujemy po 2 minutach gotowania
Kluski leniwe z masłem i cynamonem
Gotowe polewamy stopionym masłem , posypujemy cukrem i cynamonem