Sposób przygotowania:
Kluski leniwe
Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do twarogu, mieszamy. Dodajemy olej,oba cukry i ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy twarogowego, mieszamy do połączenia.
Na samym końcu wsypujemy przesianą mąkę i zagniatamy, aż powstanie gładka masa.
Z ciasta formujemy wałeczki, które spłaszczamy i nożem kroimy kluski.
Do gotującej się wody wlewamy łyżkę oleju i wsypujemy trochę soli, wkładamy kluski.
Gotujemy przez około 4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy.
Na samym końcu wsypujemy przesianą mąkę i zagniatamy, aż powstanie gładka masa.
Z ciasta formujemy wałeczki, które spłaszczamy i nożem kroimy kluski.
Do gotującej się wody wlewamy łyżkę oleju i wsypujemy trochę soli, wkładamy kluski.
Gotujemy przez około 4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy.