Sposób przygotowania:
Kluski leniwe na słodko
Łączenie składników:
Zemleć lub rozgnieść widelcem biały ser. Dodać żółtka, cukier puder i mąkę. (W zależności od wilgotności sera ilość mąki może nieco się różnić). Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek.
Zemleć lub rozgnieść widelcem biały ser. Dodać żółtka, cukier puder i mąkę. (W zależności od wilgotności sera ilość mąki może nieco się różnić). Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek.
Zagniatanie ciasta
Zagnieść jednolite ciasto, tak aby odchodziło od ręki.
Formowanie wałka
Na podsypanej mąką stolnicy uformować w cienki wałek.
Cięcie na mniejsze kawałki
Wałek pokroić na mniejsze kilkucentymetrowe kawałki.
ETAP 4:
Kluski wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować do momentu wypłynięcia. Masło roztopić z bułką tartą i polać po kluskach. Posypać cukrem.