Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 374]

Kluski leniwe na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kluski leniwe to bardzo szybki pomysł na obiad. Można je przygotować w kilka minut, na słodko jak ja, lub wytrawnie.

Kluski leniwe na słodko

Składniki:

Kluski leniwe na słodko

 

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe na słodko
Łączenie składników:

Zemleć lub rozgnieść widelcem biały ser. Dodać żółtka, cukier puder i mąkę. (W zależności od wilgotności sera ilość mąki może nieco się różnić). Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek.

Zagniatanie ciasta

Kluski leniwe na słodko
Zagnieść jednolite ciasto, tak aby odchodziło od ręki.

Zagnieść jednolite ciasto, tak aby odchodziło od ręki.

Formowanie wałka

Kluski leniwe na słodko
Na podsypanej mąką stolnicy uformować w cienki wałek.

Na podsypanej mąką stolnicy uformować w cienki wałek.

Cięcie na mniejsze kawałki

Kluski leniwe na słodko
Wałek pokroić na mniejsze kilkucentymetrowe kawałki.

Wałek pokroić na mniejsze kilkucentymetrowe kawałki.

ETAP 4:

Kluski wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować do momentu wypłynięcia. Masło roztopić z bułką tartą i polać po kluskach. Posypać cukrem.