BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Kluski Młynki - szybki dodatek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to fajny dodatek do zup , do mięs lub można je potraktować jako samodzielne danie , polane sosem lub maslem itp.

Kluski Młynki - szybki dodatek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski Młynki - szybki dodatek

 

Sposób przygotowania:

Kluski Młynki - szybki dodatek
Mąkę przesiewamy na stolnicę . Wlewamy tyle wody, ile jej zabierze mąka i zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto . Ciasto dzielimy na kilka , mniejszych kawałków . Robimy kulki . Każdą kulkę cienko wałkujemy , układamy na kratce do grilla w piekarniku . Pieczemy w piekarniku w 200 C około 5-6 minut . Wyciągamy z piekarnika , studzimy . Wrzucamy , rwiąc na małe kawałki , na gotującą się , osoloną wodę . Gotujemy do wypłynięcia młynków na powierzchnię , odcedzamy .
Kluski Młynki - szybki dodatek
Zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto . Zostawiamy na 10 minut , aby odpoczęło .
Kluski Młynki - szybki dodatek
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki , robimy kulki .
Kluski Młynki - szybki dodatek
Każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki placek .
Kluski Młynki - szybki dodatek
Placki pieczemy w piekarniku na kratce do grila , aż będą rumiane .