Sposób przygotowania:
Kluski z sosem
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, a po ugotowaniu i ostudzeniu przepuszczamy je przez praskę, dodajemy jajko (niekoniecznie) i sól.
W misce rozklepujemy to wszystko na płasko, palcem rysujemy znak krzyża i dzielimy na 4 równe części i jedną z nich wybieramy na wierzch miski.
Mamy 4 części ziemniaków i 1 część mąki.
Potem do tej 1 wybranej części wsypujemy mąkę ziemniaczaną na równo z resztą ziemniaków i całość mieszamy dokładnie.
Gdy się ciasto nie chce dobrze kulać to dodajemy odrobinę mleka, czy śmietany.
Formujemy małe, okrągłe kluski, lekko spłaszczone z góry i robimy w nich na środku dziurkę, by tam potem znalazł się sos, np. z pieczenia rolad.
W tym czasie gotujemy w dużym garnku wodę z olejem-by kluski po wyjęciu się nie sklejały i gdy będzie wrzała, to wrzucamy kluski i gotujemy, lekko od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, a gdy wypłyną, to gotujemy jeszcze 3 minuty.
Gotowe kluski podajemy z sosem, np. od pieczenia rolad lub z tłuszczem i skwarkami.
Są one dodatkiem do rolad i czerwonej kapusty.
Gotowe kluski można zamrozić, a potem tylko wrzucać na wrzątek i mieć szybki obiad.
W misce rozklepujemy to wszystko na płasko, palcem rysujemy znak krzyża i dzielimy na 4 równe części i jedną z nich wybieramy na wierzch miski.
Mamy 4 części ziemniaków i 1 część mąki.
Potem do tej 1 wybranej części wsypujemy mąkę ziemniaczaną na równo z resztą ziemniaków i całość mieszamy dokładnie.
Gdy się ciasto nie chce dobrze kulać to dodajemy odrobinę mleka, czy śmietany.
Formujemy małe, okrągłe kluski, lekko spłaszczone z góry i robimy w nich na środku dziurkę, by tam potem znalazł się sos, np. z pieczenia rolad.
W tym czasie gotujemy w dużym garnku wodę z olejem-by kluski po wyjęciu się nie sklejały i gdy będzie wrzała, to wrzucamy kluski i gotujemy, lekko od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, a gdy wypłyną, to gotujemy jeszcze 3 minuty.
Gotowe kluski podajemy z sosem, np. od pieczenia rolad lub z tłuszczem i skwarkami.
Są one dodatkiem do rolad i czerwonej kapusty.
Gotowe kluski można zamrozić, a potem tylko wrzucać na wrzątek i mieć szybki obiad.
matzek
gusia1000
Jaka ja piękna?
Również pozdrawiam.
Mikrula
gusia1000
evita0007
gusia1000
paulina57
julcia12437
60majka
POZDRAWIAM
gusia1000
daria0210
gusia1000
Wiech
gusia1000
Prawdziwe kluski śląskie powinny mieć na środku dziurkę, w której zbiera się sos. Lubię też bardziej te szare z dodatkiem startych kartofli
BozenaMatuszczyk
gusia1000