Sposób przygotowania:
Kluski śląskie: czarne i białe :)
Ziemniaki ugotować i jeszcze gorące przetrzeć przez praskę. Połowę ziemniaków wygnieść z "wykręconymi" z soku tartymi ziemniakami, dodać osadzoną skrobię i 1- 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Formować kluski czarne zwane też tartymi. A drugą część gotowanych ziemniaków uklepać w misce. Zaznaczyć krzyż przez środek. Powstają 4 ćwiartki. Kartofle z jednej ćwiartki wyciągamy i wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną. Stosunek musi być 4 części ziemniaków i 1 część mąki. Całość zagniatamy. Czasem ziemniaki bywają suche i nie chcą się lepić zaleca się dodawanie jaja lub maślanki albo mleka. Z ciasta uformować kluski. Osoloną wodę na kluski (osobne garnki na białe i czarne) zagotować. Wrzucać kluski na gotującą się wodę natychmiast redukując płomień. Klusek nie powinno się właściwie gotować u nas się mówi, że kluski powinny się "ciągnąć" (pod przykryciem) czyli ledwo wrzeć :) Jak się za szybko gotują to zostają z nich strzępy :) Kluski białe potrzebują około 7 min od czasu wypłynięcia na wierzch, kluski czarne około 10. Najlepiej taką jedną kluskę wyciągnąć, przepołowić i sprawdzić. :) Podawać polane obficie sosem do mięsa i kapusty :)
góralka
luna
wedith1
Jojo
Henia
montajka
Henia
To co Pani robi, nie przeczę, że smakowite, w Polsce nazywa się PYZY i tylko o to mi chodzi. Nie chcę nikogo niczego uczyć, a już na pewno Ślązaczki śląskiej kuchni! https://gotujmy.pl/pyzy,przepisy,33645.html
Henia
A czytać umiem, dlatego przeczytałam, że zamiast pyzy pisze kluski śląskie, które robi się całkiem inaczej! Problem w czytaniu ze zrozumieniem i to nie mój!
montajka
Proszę Panią przecież pyzy na które Pani tu link przytoczyła robi się tylko z surowych ziemniaków bez dodatku gotowanych z mąką pszenną i dwoma jajami. Na śląsku się tak nie robi! Proszę uważniej czytać! Nasze kluski czarne robi się pół na pół z gotowanymi ziemniakami, jajek się do czarnych raczej nie daje i tylko i wyłącznie z mąką ziemniaczaną !!!
Henia
Niech będzie na Pani! Cieszę się, że można wymienić sie poglądami bez wzajemnych epitetow.