Sposób przygotowania:
kluski z dziurką - inaczej śląskie
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie(1łyżka soli) Odcedzamy, przeciskamy przestygnięte ziemniaki przez praskę do miski. Ugniatamy widelcem aby na wierzchu była równa powierzchnia. Dzielimy ciasto na 4 części. wyciągamy 1/4 i układamy tą cześć na pozostałych ziemniakach. Do powstałej dziury wsypujemy mąkę( może trochę wystawać ponad gładką powierzchnię, dodajemy jajo i ugniatamy na gładkie ciasto. Urywamy z ciasta małe porcje ciasta formujemy kulkę wielkość orzecha włoskiego robimy dziurkę. Powtarzamy do momentu aż nam ciasto się skończy. Gotujemy w garnku wodę, solimy opcjonalnie możemy dodać ole, co zapobiegnie sklejaniu nam się klusek. Gdy kluski wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 3 minutki. Aby upewnić się czy kluski są już dobre jedną dociskamy do brzegu rondelka gdy nie wraca do poprzedniego stanu - kluski są gotowe.