ciocia Kajda

ciocia Kajda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

kluski na parze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

kluski można podawać do sosów owocowych lub mięsnych

kluski na parze

Składniki:

kluski na parze

 

  • 40 dkg mąki
  • 2 dkg drożdzy
  • 2 jaja
  • 5 dkg tłuszczu
  • 1/4 l mleka
  • 5 dkg cukru
  • sól

 

Sposób przygotowania:

kluski na parze
mąke przesiać do miski,zrobić dołek,wlać ciepłe mleko,rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli,wyrobić rozczyn,powinien mieć gęstość śmietany.Żółtka utrzeć z cukrem.Gdy rozczyn wyrośnie,dodać żółtka.Wyrabiać ciasto,aż do ukazania się pęcherzyków powietrza,dodać stopiony tłuszcz,jeszcze chwilę wyrabiać.Gdy podwoi objętość wyłozyć na posypana mąką stolnicę,wałkować na grubość 2 cm,wykrawać szklanką,pozostawić na stolnicy,by wyrosły przykryte ściereczką.Układać nad garnkiem z gotującą wodą na kilka minut