Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kluski parmezanowe do rosołu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonały pomysł na wykorzystanie końcówek Parmezanu.Rosół nabiera dzięki nim zupełnie innego smaku .To jest proporcja na 1 osobę

Kluski parmezanowe do rosołu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski parmezanowe do rosołu

 

  • 4 czubate łyżki mielonego Parmezanu
  • 1 żółtko
  • mąka
  • szczypta soli
  • opcjonalnie szczypta utartej gałki muszkatołowej ( ale nie koniecznie - lubię i takie i takie )

 

Sposób przygotowania:

Kluski parmezanowe do rosołu
Parmezan wymieszać z żółtkiem , szczyptą soli i 3-4 łyżkami mąki ( ilość mąki zależy od wielkości żółtka ) . Wyrobić . Blat posypać mąką i jeszcze raz wyrobić masę na kluski . Uformować wałek i spłaszczyć go . Ucinać kluseczki ( tak jak by gruby makaron ). Zagotować lekko osoloną wodę . Na wrzątek wrzucić kluseczki i gotować ok. 4 minut .Odcedzić - przelać zimną wodą . Układać na talerzu i zalewać gorącym rosołem - posypywać natką pietruszki ( lub innymi ziołami zależy jaki jest rosół ).
Kluski parmezanowe do rosołu
Mało składników - bardzo prosty sposób robienia , krótki czas - tylko robić
Kluski parmezanowe do rosołu
Wymieszać wszystkie składniki na gesta masę jak na kluski kładzione ( trochę gęściejsze )
Kluski parmezanowe do rosołu
Uformować wałek , lekko go spłaszczyć i pokroić tak jak gruby makaron
Kluski parmezanowe do rosołu
Ugotować w lekko osolonej wodzie - ok. 4 minut i odcedzić