LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kluski parzone 4

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Super kluseczki do zupy lub gulaszu.

Kluski parzone 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski parzone 4

 

Sposób przygotowania:

Kluski parzone 4
Masło zagotowac z wodą, wsypac do wrzącego mąkę, mieszając na ogniu dokładnie wyrobic. Gdy odstaje od rondla odstawic do wystygnięcia, a następnie wbijac po jaju i dokładnie rozbic. Kłaśc łyżką na gotujący rosół, przykryc, by dorosły. (Gotowe są już po 2-3 minutach). Do dań mięsnych kluski gotowac w osolonym wrzątku z łyżką oliwy. Można też rzucac na gorącą fryturę, wyjmowac łyżką durszlakową i dodawac do zup. Takie ciasto parzone można ugotowac na parze.
Kluski parzone 4
Gotowanie wody z masłem do klusek parzonych.
Kluski parzone 4
Ciasto z ugotowanego masła z wodą i mąki.
Kluski parzone 4
Dodawanie jaj do ciasta na kluski parzone.
Kluski parzone 4
Gotowanie we wrzątku kładzionych łyżką klusek.