Sposób przygotowania:
Kluski zagniatane twarogowe
Odciśnięty dobrze ser twarogowy zemleć w maszynce.
Jajka utrzeć z serem i olejem na gładką masę.
Do przesianej mąki dodać masę serową, mieszać nożem, a w miarę potrzeby dodać kilka łyżek mleka.
Ciasto wygnieść, rozwałkować niezbyt cienko.
Na krótko dłożyć rozwałkowane placki do przeschnięcia.
Złożone placki, lekko przesypane mąką, pokrajać w pasy szerokości 4-5 cm.
Pasy pokrajać w poprzek na kluski dowolnej szerokości około 1/2 cm.
Po czym wkładać do gotowania we wrzącej, osolonej wodzie. Gotować 10-12 minut.
Odcedzić kluski.
Podawać od razu polane tłuszczem z dodatkiem surówki.
Jajka utrzeć z serem i olejem na gładką masę.
Do przesianej mąki dodać masę serową, mieszać nożem, a w miarę potrzeby dodać kilka łyżek mleka.
Ciasto wygnieść, rozwałkować niezbyt cienko.
Na krótko dłożyć rozwałkowane placki do przeschnięcia.
Złożone placki, lekko przesypane mąką, pokrajać w pasy szerokości 4-5 cm.
Pasy pokrajać w poprzek na kluski dowolnej szerokości około 1/2 cm.
Po czym wkładać do gotowania we wrzącej, osolonej wodzie. Gotować 10-12 minut.
Odcedzić kluski.
Podawać od razu polane tłuszczem z dodatkiem surówki.