jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Kluski zagniatane twarogowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

kluski zagniatane twarogowe, rewelacyjne kluski

Kluski zagniatane twarogowe

Składniki:

Kluski zagniatane twarogowe

 

  • 40 dag mąki
  • 15 dag sera twarogowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • mleko - kilka łyżek
  • tłuszcz- do okraszenia

 

Sposób przygotowania:

Kluski zagniatane twarogowe
Odciśnięty dobrze ser twarogowy zemleć w maszynce.
Jajka utrzeć z serem i olejem na gładką masę.
Do przesianej mąki dodać masę serową, mieszać nożem, a w miarę potrzeby dodać kilka łyżek mleka.
Ciasto wygnieść, rozwałkować niezbyt cienko.
Na krótko dłożyć rozwałkowane placki do przeschnięcia.
Złożone placki, lekko przesypane mąką, pokrajać w pasy szerokości 4-5 cm.
Pasy pokrajać w poprzek na kluski dowolnej szerokości około 1/2 cm.
Po czym wkładać do gotowania we wrzącej, osolonej wodzie. Gotować 10-12 minut.
Odcedzić kluski.
Podawać od razu polane tłuszczem z dodatkiem surówki.